Diş fırçası bakteri plağının tümünü yok edemez çünkü diş aralarına tam olarak ulaşması çok zordur. Zor bölgelerdeki bakterilerin temizlenmesi için üretilmiş bir çok aksesuar vardır.
Diş ipinin, fonksiyonu itibariyle fırça ve macundan sonra ilk sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz…
45 cm uzunluğunda ip kesin (eczaneden bu amaçla üretilen ürünü satın almanız önerilir) ve büyük bir kısmını orta parmağınıza dolayın. Diğer orta parmağınıza da siz dişinizi temizlerken ipin kullanılmış olan kısmını dolayacaksınız. 2,5 cm boşluk bırakacak şekilde ipi gergin tutun ve yumuşak hareketlerle dişlerinizin arasına yerleştirin. İp diş eti hizasına gelince dişe doğru yaslayın ve C şekli verin ve diş ile diş eti arasındaki boşluğa yerleştirin. İpi diş ile temas edecek şekilde tutarak dişin yan yüzeyi boyunca aşağı ve yukarı doğru kaydırın. Sonra yan dişe yaslayın ve aynı hareketi tekrarlayın. Bu şekilde plak parçalanır ve bakteriler uzaklaştırılır.
Doğru bir teknik, fırça, macun ile yapılan ve olması gerektiği gibi 2 – 3 dakika süren bir fırçalamada bile dişlerinizin birbiriyle kontakta oldugu yüzeyler tam olarak temizlenemez. Çoğu zaman çürüklerin baslangıç noktası da bu ulaşılmaısı zor, kapalı alanlardır. Sağlıklı bir temizleme için mutlaka fırçalamadan sonra (en az günde 1 kere) diş ipi kullanılması gerekir.
Her ögün sonrasinda dis ipini dislerinizin arasinda kaydirarak yemek artiklarinin çikmasini saglayin. Bal mumlu ipler daha yumusak olduklarindan tahris riskini azaltacaktir. Yanlis kullanimi dis etine zararli olmaktadir. Kullanim konusunda dis hekiminiz size daha detayli bilgiyi verecektir.