Diş Eti Hastalığının Oluşumunda Katkıda Bulunan Diğer Nedenler Nelerdir

Sigara

Sigara bilinen genel zararlarının yanında periodontal hastalık görülme riskini de arttırmaktadır. Yapılan çalışmalar periodontal hastalık gelişiminde ve ilerlemesinde sigaranın çok önemli bir risk faktörü olabileceğini göstermiştir. Ayrıca sigaranın içerisindeki kimyasal maddelerden ve ısı etkisinden dolayı birçok olguda diş eti iltihabı belirtileri maskelenmektedir. Bu nedenle gerçekte iltihaplı olan diş eti kanamadığı için hasta çoğu zaman periodontal hastalığın ve diğer sorunların farkında degildir.

Genetik

Çalışmalar, toplumlara göre değişebilen yüzdelerde periodontal hastalığa genetik yatkınlık olabileceğini göstermiştir. Agız bakımları iyi olmasına rağmen bu bireylerde hastalık görülme olasılığı ve şiddeti diğer bireylere göre daha fazla olabilmekte, erken yaşlarda diş kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu bireylerin diş hekimi tarafından sık aralıklarla ve düzenli kontrolleri ile dişler daha uzun süre ağızda kalma şansına sahiptir.

Ergenlik ve hamilelik

Bu özel dönemlerde hormonlarda meydana gelen değişimlerden dolayı vücuttaki pek çok dokuda olduğu gibi diş eti dokusunda da etkilenmeler meydana gelebilir. Bu durumda diş eti hassaslaşır ve mikrobiyal dental plağa daha şiddetli reaksiyon gösterir. Eğer ağız bakımı da yeterli değilse diş eti iltihabının şiddeti artar, estetik ve fonksiyon problemleri oluşur.

Stres

Stresin periodontal hastalık açısından da bir risk faktörü olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu çalışmalar stresin enfeksiyonlarla mücadeleyi zorlaştırdığını ve periodontal hastalığa yatkınlığı arttırdığını göstermiştir.

İlaçlar

Bazi ilaçlar diş etinde özel değişiklikler meydana getirerek ve ağız içi diğer dokuları etkileyerek ağız sağlığı üzerinde olumsuz etki gösterirler. Bunlar; doğum kontrol hapları, antidepresanlar, bazı tansiyon-kalp ilaçları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, sara tedavisinde kullanılan ilaçlar, astım tedavisinde kullanılan ve kortizon içeren sprey formundaki bazı ilaçlar. Böyle bir durumda diş eti doktoru ve tıp doktoru konsültasyon yapmalıdır.

Diş sıkma ve gıcırdatma

Diş sıkma ve gıcırdatma dişlerin aşınmasına, dişi destekleyen ve çevreleyen periodontal dokular üzerine gelen yükleri arttırarak diş eti çekilmesine ve ilave kemik kaybı oluşumuna yol açmaktadır. Aynı zamanda periodontal hastalığın tedavisinin başarısını da olumsuz yönde etkiler.

Diyabet

Diyabet, vücudun kan şeker seviyesinde anahtar rol oynayan insülin hormonunun yetersizliğine ve doğru kullanılmamasına bağlı olarak ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Diyabetli hastalarda enfeksiyon gelişme riski yüksektir. Bu durumda tüm dokuların enfeksiyona karşi direnci azalmaktadır. Bu nedenle diyabetlilerde periodontal hastalıklar daha kolay gelişebilir ve daha şiddetli yıkıma yol açabilir. Özellikle kontrol altında olmayan diyabette periodontal hastalığın şiddeti ve doku yıkımı daha da artmıştır. Bundan başka diğer tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi periodontal enfeksiyonun varlığı da diyabetin metabolik kontrolünü zorlaştırmaktadır.

Yetersiz beslenme

Yetersiz ve kötü beslenme vücudun bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyerek enfeksiyonlarla mücadelesini zorlaştırır. Periodontal hastalıklar da ciddi enfeksiyonlardır, yetersiz beslenme durumunda diş eti iltihabının şiddeti artabilmektedir.

Bu Yazıyı Paylaş

Türk Periodontoloji Derneği Üyelik Başvurusu

Formu doldurun, hemen kaydınızı alalım. Sizde ayrıcalıklardan ve konferanslardan hemen haberiniz olsun.